Vakuumski sončni kolektor GreenLand Systems®

Najpomembnejši sestavni del za vsak vakuumski sončni kolektor je njegova steklena vakuumska cev. V njej je pet osnovnih gradnikov, katerih naloga je absorbiranje sončnega sevanja in pretvarjanje le-tega v toploto. Prirobnica na vrhu vakuumske cevi kolektorja je privarjena neposredno na steklo, brez tesnil, ki bi bile lahko vzrok za izgubo vakuuma.

 

Zeleni sončni kolektor

 

Kondenzator
Heat Pipe se zaključuje s kondenzatorjem, ki segreva solarno tekočino v toplotnem zbiralniku preko suhega spoja.

Heat Pipe (Toplotna Cev)
Heat Pipe je bakrena cev, ultrazvočno privarjena po vsej dolžini absorberja. Baker je element z izredno visoko specifično toplotno prevodnostjo. Prenos toplote iz absorberja skozi Heat Pipe zagotavlja poseben medij, ki zmore prehode iz tekočega v plinasto stanje in obratno že pri nizkih temperaturah.

Absorber
Izdelan je iz bakra. Namenjen je zbiranju in prenosu toplote. Odlična toplotna prevodnost in nizka toplotna vztrajnost sta tisti lastnosti, ki bistveno pripomoreta k visoki učinkovitosti v vseh delovnih pogojih. Površina absorberja, obrnjena proti soncu, je prevlečena s posebno TINOX prevleko z visokim absorbcijskim in nizkim sevalnim količnikom.

Steklena cev
Izdelana je iz 2,7 mm debelega borosilikatnega stekla, ki ima visoko odpornost proti udarcem. Brez poškodbe zdrži udarce toče premera do 3,5 cm, celo če ta pada pravokotno na stekleno cev. Nizka vsebnost železa zagotavlja odlično prosojnost za sončno svetlobo. Steklena cev vzdržuje vakuumirano okolje absorberja in ga trajno varuje pred vremenskimi vplivi.

Visoki vakuum
Steklena cev Greenland Systems® je izpraznjena do stopnje vakuuma 0,001 Pa  kar skoraj popolnoma prepreči izgube toplote zaradi konvekcije. Tako imenovani odjemniki iz barijeve snovi v notranjosti vakuumske cevi zagotavljajo dolgotrajno stabilnost visokega nivoja vakuuma.

 

Sončna energija je po ekoloških in ekonomskih kriterijih vse bolj dobrodošla alternativa klasičnim fosilnim energentom. Koliko je ta alternativa bolj ekonomična od prejšnjih, je odvisno od zmogljivosti kolektorja. Visoka zmogljivost kolektorja pa je pomembna skozi vse leto in v vseh pogojih obratovanja, ne samo v sončnih dneh in pri lepem vremenu.

 

sončni kolektorji - solarni kolektorji povpraševanje

sončni kolektorji

Odlične sposobnosti delovanja v slabih vremenskih pogojih, pri hladnem zunanjem zraku in nizki osončenosti, postavljajo vakuumski kolektor Greenland Systems® po zmogljivosti na vrh tržne ponudbe.

Vakuumski sončni kolektor Greenland Systems®
prekaša večino podobnih naprav - v vseh klimatskih pogojih. Letno v tipičnih slovenskih klimatskih razmerah pridelajo do dvakrat več energije kot enako veliki konvencionalni kolektor. Modularna konstrukcija sončnega kolektorja Greenland Systems® je še posebej primerna za gradnjo velikih grelnih sestavov z obsegom do nekaj sto kolektorjev in z nominalno izhodno močjo reda enega megawatta in več. Kolektorji Greenland Systems® so vrhunski izdelek najsodobnejše solarne tehnologije.

 

Vakuumski sončni kolektor Greenland Systems® - poglavitne prednosti

• Sončni kolektor Greenland Systems® prekaša večino tekmecev - v vseh klimatskih pogojih
• Ujemite kar največ sončne energije, ne glede na vreme
• Ohranite sončno toploto pri minimalnih izgubah
• Prilagodite polozaj absorbirnih elementov do najboljšega vstopnega kota sončnega sevanja
• Namestitev kolektorjev Greenland Systems® ne bi mogla biti bolj enostavna
• Sončni kolektorji Greenland Systems® zahtevajo minimalno vzdrževanje, ki je opravljeno hitro in brez napora.

 

Poglejmo si nekaj dejavnikov, ki vplivajo na to, da je vakuumski kolektor Greenland Systems® tudi za vas prav gotovo najboljša izbira.

Vakuumski sončni kolektor Greenland Systems® absorbira  velik del sončne energije pri...

• nizki intenzivnosti sevanja.
Še celo pri minimalni intenzivnosti sončnega sevanja, na primer pri 200 Wm-2, lahko kolektor Greenland Systems® zagotovi 85% učinkovitost, ko je temperatura ogrevanega medija Ie 20stC nad temperaturo okoliškega zraka. Ker so absorberji v vakuumu, veter nima bistvenega vpliva na izhodno moč kolektorja.

• kratkih intervalih osončenja.
Majhna skupna toplotna masa vseh grelnih komponent zagotavlja izjemno hiter toplotni odziv, zato lahko Greenland Systems® kolektor zajame velik del sončnega sevanja tudi takrat, ko se obdobja osončenja hitro izmenjujejo z obdobji pooblačitev.

 

sončni kolektorji - solarni kolektorji povpraševanje


Dolgotrajno zadrževanje zbrane toplote.
Sončni kolektor Greenland Systems® deluje v visokem vakuumu z absolutnim tlakom komaj 0,001 Pa, kar skoraj popolnoma prepreči toplotne izgube iz solarnih cevi zaradi konvekcije. Emisijske izgube, to je izgube toplotnega sevanja iz absorberjev, so minimalne. To dosezemo s selektivno prevleko, ki zmore visoko absorbicijsko učinkovitost z absorbcijskim količnikom do 0,95 in z zelo nizkim sevalnim količnikom komaj 0,05

 

Prilagodljivost postavitve.
Optimalna usmeritev sončnih kolektorjev je proti jugu. Če zaradi postavitve objekta ali drugih razlogov tega ni mogoče zagotoviti, ponujajo Greenland Systems kolektorji preprosto rešitev. Vsako posamezno cev v sestavi kolektorja je mogoče obrniti tako, da v teku dneva prejme največjo možno količino sončnega sevanja.

 

Namestitev kolektorjev Greenland Systems® lahko opravi en sam človek.
Kolektorji drugih tehnologij zahtevajo montažno ekipo ali vsaj dva delavca, včasih celo dvigalo in prilagoditev strešne konstrukcije. Vakuumski kolektor Greenland Systems® pa lahko namesti en sam človek in brez posebnih naprav.

Preprosto in hitro vzdrževanje celo med delovanjem sistema.
Garancijska doba kolektorja Greenland Systems® je 10 let. Dejansko je tehnologija zasnovana in izvedena tako, da bodo vakuumske cevi brez težav zdržale 30 (trideset) let in več. Kolektor deluje tudi pri odpovedi posamezne cevi in je varen pred puščanjem tekočine v primeru poškodbe ali zloma vakuumske cevi. Vsak posamezen del sistema je bil pazljivo načrtovan in izdelan, zato kolektor Greenland Systems® zagotavlja brezhibno in dolgotrajno delovanje tudi v najbolj neugodnih klimatskih razmerah.

 

SONCE GREJE NAJCENEJE.
                                 SONCE GREJE NAJTOPLEJE.
                                                                   SONCE GREJE NAJČISTEJE.
S SONČNIMI KOLEKTORJI Greenland Systems® BOLJ KOT KDAJKOLI PREJE.

 

Primerjava hitrosti naraščanja temperature solarne tekočine v kolektorju *

graf sončni kolektorji
* testirano pri sončnem sevanju intenzivnosti 760 Wm•2, temperaturi okoliškega zraka 21°C in vpadnem kotu svetlobe 90°

 

Diagram prikazuje primerjavo hitrosti porasta temperature solarne tekočine v toplotnem zbiralniku med sončnim kolektorjem Greenland Systems® GL100-16 in klasičnim ploščatim kolektorjem. Zaradi sposobnosti kolektorja Greenland Systems®, da zelo hitra poviša temperaturo solarne tekočine, je ta bistveno bolj učinkovit v spremenljivih in slabih vremenskih pogojih. To je posebej pomembno pozimi ter v mrzlem in oblačnem vremenu.

 

Tehnične specifikacije Heat Pipe sončnih kolektorjev GreenLand Systems

 

 Tip kolektorja

zeleni

GL 100-08

GL 100-12

GL 100-16

 Število vakuumskih cevi

8

12

16

 Zunanje mere kolektorja   [cm]

98 x 216

146 x 216

194 x 216

 Bruto solarna površina   [m2]

2,025

3,037

4,049

 Aperturna površina   [m2]

1,491

2,237

2,982

 Absorberska površina   [m2]

1,399

2,098

2,797

 * Izhodna moč pri insolaciji 1.000 W/m2  [W]

1.127

1.690

2.254

 ** Izračunana pridelana energija [kWh/leto]

1.225

1.838

2.450

 Učinkovitost kolektorja    ɲ0A

80,5%

 Povračilna doba

 (kolektor : električna energija)

4,6 leta

 Dimenzija vakuumske cevi   [mm]

102 x 1975

 Absorber:  material / proizvajalec

Cu / Almeco Tinox GmbH

 Heat Pipe in absorber varjeno z ultrazvokom

DA

 Premaz absorberja

TINOX

 Absorbcijski količnik absorberja   α

95% +- 2%

 vakuumska cev: material / debelina

Borosilikatno steklo 3.3 / 2,9 mm

 pravokotni udarec toče

 (testna ledena krogla masa 7,5g     hitrost  100 km/h)

brez poškodbe

 Garancija

10 let

 Pričakovana življenjska doba kolektorja

30 let

 

* insolacija 1.000 W/m2 pri pravokotnem vpadu sončne svetlobe na površino kolektorja in optimalni pogoji delovanja
** v tipičnih osrednjeslovenskih klimatskih razmerah pri optimalni namestitvi

 

sončni kolektorji - solarni kolektorji povpraševanje